Psi bez rodokmenu : proletářský román - Moník, Josef, 1952- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Příběh o cestě tří kamarádů z dělnických Holešovic do velkého světa za láskou, dobrodružstvím a úspěchem se odehrává ve dvacátých letech 20. století. Tři uličníci z předměstí, Jarda, Standa a Peťan se zamilují do stejné dívky z honosné vily v Bubenči. Proniknout k vysněné krásce do prostředí české meziválečné honorace je pro kluky od vody nedosažitelným cílem. Ale všichni tři jdou do toho, každý po svém. Autorovi se podařilo dobře zachytit kolorit první republiky a odvyprávět příběh plný politických i milostných vášní.