Neser bohy - Moník, Josef, 1952- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Knížka neotřele reflektuje osudy českých emigrantů po roce 1968 v povídkách pražského překladatele, z nichž tři vyšly v Literárních novinách. Autor líčí osudy českých emigrantů převážně žijících v Kanadě. Nepatetické, lehce ironické vyprávění o lidech, kteří se vracejí po téměř třiceti letech z ciziny, aby pomáhali budovat demokratický stát, ale postupné vystřízlivění je navrací buď zpět do Kanady anebo do hospodského undergroundu. Moník používá jemný a čitelný vypravěčský styl, díky němuž má děj rychlý spád.