Idiot : román o čtyřech dílech. - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Společenský psychologický román z 60. let 19. století, v němž autor staví představu člověka plného ideálů do kontrastu k životu šlechticů a měšťáků. Hlavní hrdina, kníže Myškin, který se po pěti letech vrátil ze švýcarského sanatoria zpět do Ruska, je muž neobyčejně citlivý, dobrosrdečný, ale i dětsky naivní. Je typem člověka, který dosáhl naprosté duševní i mravní rovnováhy. Mezi svými současníky, upoutanými honbou za penězi a vlastními nízkými vášněmi, však neustále naráží na nepochopení a posměch. Nakonec smířeně umírá v sanatoriu pro duševně nemocné, kam se opět vrátil. V tomto románu ruský klasik vytvořil obraz zranitelnosti, bezradnosti a bezmoci důvěřivé dobroty v reálném světě bezohledných vášní a sobectví.