Stanice Tajga - Hůlová, Petra, 1979- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Dobrodružný příběh dvou vědců, kteří nezávisle na sobě podnikli v různém čase výpravu na Sibiř, ze které se však jeden z nich nevrátil. Hlavními hrdiny dobrodružného románu jsou dánský antropolog-amatér Hablund, vyrážející těsně po druhé světové válce do městečka Charyň na výzkum Sibiře, užít si životní dobrodružství, a jeho krajan, mladý antropolog-profesionál Erske, který se po šedesáti letech vydává na stejné místo, aby zjistil, proč se Hablund nevrátil domů ke své ženě Mariane. Putování obou cestovatelů se ve vyprávění proplétá s osudy lidí ve vesnici Charyň společně s historií Sovětského svazu, posléze Ruska. Další dějovou linkou je příběh opuštěné ženy Mariane, která ve chvíli, kdy pochopí, že se Hablund nevrátí, rekapituluje jejich společný život a s minimální nadějí stále očekává jeho návrat.