O zlých samotářích - Olbracht, Ivan, 1882-1952 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Povídky o lidech vyobcovaných ze společnosti, s níž žijí v ustavičném nepřátelství. Hrdinové jsou tuláci, komedianti, lidé bez zaměstnání, žijící v ustavičném strachu z okolí. Někteří snášejí svůj úděl odevzdaně a jiní naopak. Pro všechny postavy je typický nespoutaný projev citu a touha po svobodě pohybu a jednání.