Kinžál : román o hledání ztraceného obchodníka s limonádou v africké pouštní válce - Kamen, Jiří, 1951- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Román českého rozhlasového publicisty a spisovatele vypráví svérázným způsobem historii jedné rodiny, včetně legend, které k takové historii patří, i nejrůznějších svérázných historek, které čím víc jsou neuvěřitelné, tím víc jsou pravdivé. Ústřední postavou je Jaroslav, ať již v době dětství či dospělosti, a dědečkův kinžál, který si tento mytický muž přivezl z cest. Vypráví-li Jaroslav o svých předcích, je zřejmé, že jejich osudy a vztahy se mohly odehrát před padesáti lety, v republice první nebo druhé, ale klidně i o století dřív. Jemné přechody "mezičasem" činí celou knihu velmi poutavou, protože se tím mimo jiné názorně ukazuje, že ani systémy či režimy nemohou ovlivnit některé základní hodnoty a strategie. Že hledání vlastních kořenů je zkrátka nadčasové. Že běh dějin je jedna nepřehlédnutelná věc, ale to, čím je naplněn, obsah, který se následně a dodatečně dozvídáme, je pochopitelně důležitější.