Hugo : nejkrásnější voják rakousko-uherské armády, dobrodruh, tulák, muž, který znal Lenina, Hitlera, Mussoliniho... - Kamen, Jiří, 1951- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Fiktivní životopis zajímavé postavy básníka a anarchisty z 1. pol. 20. století je románovým obrazem osudu nekonvenční osobnosti ve společensky převratné době. Román je psán formou fiktivního dopisu židovského básníka H. Sonnensteina-Sonky (1889-1953), charismatického dobrodruha, anarchisty, později zakladatele KSČ, vězně v nacistickém koncentráku v Osvětimi a nakonec v padesátých letech za Gottwaldovy vlády odsouzeného za kolaboraci s Němci. Autor vychází z dopisu, který psal Sonnenstein z vězení Rudolfu Slánskému. Kolem tohoto dokumerntu vytvořil pozoruhodný obraz člověka, který přežil několik režimů, znal řadu osobností své doby a v trestnici na Mírově také v roce 1953 zemřel. Nedostatek materiálů, které by objektivně dokumentovaly Sonnenscheinův život a činnost, dovolil autorovi rekonstruovat jeho obraz jako portrét rozpolceného intelektuála dvacátého století, člověka, soustředěného především na sebe sama, který absurdním způsobem ztělesňuje nejen složitost své doby, ale i paradoxy lidské sebereflexe.