Žalář nejtemnější - Olbracht, Ivan, 1882-1952 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Hluboce pravdivý, otřesný příběh chorobně žárlivého slepce s věčným námětem lidské lásky a nenávisti, ztvárněného s pronikavým psychologickým mistrovstvím. Kniha vypráví o chorobném a náhle osleplém žárlivci, do jehož domu, kvůli jeho oslepnutí a ku pomoci jeho ženě přichází pomocník. Slepý muž cítí, že jeho manželství je omylem, ale není silný na to, aby ho zrušil a tak stále hledá nové důkazy o nevěře své ženy, až přivede celé drama k tragickému rozuzlení.