Výtah do nebe - Kamen, Jiří, 1951- (Poezie, 2023)
Básnická prvotina českého spisovatele a rozhlasového redaktora Jiřího Kamene je poetickým a hluboce imaginativním zobrazením momentek ze všedního života. Pro autora je charakteristické zachytit obyčejnost lidského života v nejrozmanitějších sekvencích. Návaznosti dějů a epizod však někdy záměrně tvoří až absurdní souvislosti, které se odrážejí v podmanivě fantastických metaforách: moře coby ptačí žena chce vzlétnout ke svému platonickému milenci měsíci, ale nemůže se odrazit ze zemského povrchu, takže měsíc navždy zůstane starým mládencem, ač viděl tolik krásných žen. Reálné kontury kontrastně pointovaných příběhů se tak rázem ocitají v imaginativní říši, do níž jsou pokládány se sarkastickým nadhledem.