Toulavý kůň : román o Emilu Arturu Longenovi - Kamen, Jiří, 1951- (Městská knihovna v Praze, 2023)
Životopisný román o známém herci, kabaretiérovi, režiséru, dramatikovi, výtvarníku, filmaři, novináři, žonglérovi, podnikateli i tulákovi Emilu Arturu Longenovi. E. A. Longen, vlastním jménem Emil Pittermann (1885 - 1936), jeden ze zakladatelů výtvarné skupiny Osma, působil na mnoha divadelních scénách přelomu století (Revoluční scéna, Červená sedma a další), putoval s kabaretními podniky, natáčel první české filmové grotesky. Kniha přibližuje barvitý a nespoutaný život E. A. Longena, jehož souputníky byli Hašek, Kisch, Gellner, Bass, Sauer, Kubín či Ferenc Futurista, jeho tragický vztah s manželkou - slavnou herečkou Xenou Markovou Longenovou, i atmosféru uměleckého dění na počátku 20. století.