Piková dáma a jiné povídky - Puškin, Aleksandr Sergejevič, 1799-1837 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Výbor krátkých próz nejvýznamnějšího klasika ruského romantismu. Nevelký výbor Puškinovy povídkové tvorby ilustruje jeho schopnost kombinovat až ironicky nadnesené náměty s podmanivostí plnokrevného romantismu i realistickou přesvědčivostí. Najdeme zde pětici povídek ze sbírky, vydané pod jménem smyšleného autora I.P.Bělkina, které reagují na dobově populární literární styly a náměty; novelu Dubrovskij, jež vypráví o vztahu dvou šlechticů, který z malicherné příčiny přeroste od přátelství až k nesmiřitelné a ničivé nenávisti; milostný příběh z doby Pugačevova povstání Kapitánská dcerka; a konečně titulní Pikovou dámu, tajemný příběh, točící se kolem magické karetní kombinace.