Lužické obrázky - Černý, Adolf, 1864-1952 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Prozaické dílo vycházející svým námětem z dlouholetého autorova odborného zájmu o území Lužického Srbska, jeho obyvatele a lužickosrbský jazyk. Sbírka drobných povídek českého spisovatele, slavisty a etnografa, vydaná poprvé roku 1890, čerpá náměty ze života Lužických Srbů, jenž byl jedním z hlavních předmětů autorova badatelského zájmu.