Monstrum a jiná domácí zvířata - Švanda, Pavel, 1936- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Soubor historicko-filosofických esejů, v nichž autor přemítá nad zdroji současných pocitů, nálad a tendencí české společnosti a jejím postavením v rámci Evropy. S hlubokou erudicí propátrává autor českou historii vzdálenější i blízkou, aby v ní objevoval traumata a obecně vlivy, které se zapsaly do naší kolektivní psychické zkušenosti, z níž pak vycházejí současné celospolečenské tendence, pocity a hnutí.