Na obou březích - Švanda, Pavel, 1936- (Poezie, 2024)
Výbor z časopisecky publikované poezie brněnského spisovatele a novináře Pavla Švandy obsahuje autorovy verše, psané od konce sedmdesátých let do počátku let devadesátých. Soubor básnických textů Pavla Švandy měl pro něho samotného význam v tom, že se jím podle vlastních slov odvážil přiznat k poezii. Ačkoli básně nejsou dominantní složkou autorovy tvorby, přesto se zapsaly do jeho díla výraznou stopou. Autor totiž dokázal pracovat s několika polohami, například s poezií v próze i s klasickým rýmem. Jedno ze stěžejních témat pak ve Švandově básnění zastává duchovní rozměr, který je ostatně charakteristický i pro ostatní literární žánry, do nichž zasáhl. Z jeho veršů vyřazuje vnitřní napětí, které vyplývá z omezených možností člověka a tudíž jeho neklidných otázek vůči něčemu vyššímu a sakrálnímu, co mu vstupuje do života a ovlivňuje jeho osud.