O intelektuálovi, který se necítí dobře - Švanda, Pavel, 1936- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Eseje brněnského autora starší generace se meditativním, kritickým a soustředěně analyzujícím stylem věnují nejrůznějším stránkám současné české společnosti. Do sbírky autor soustředil devatenáct textů, z nichž většina byla předtím uveřejněna v různých periodikách nebo zazněla v rozhlase. Jde o esejistické útvary, zabývající se různými politickými, sociálními i kulturními aspekty současné české společnosti. Někdy autor užívá beletristických prostředků - např. rozvíjí antiutopické fantazie o eutanázii nebo vykresluje portrét fiktivního byznysmena - většinou ale v pozvolném, meditativním tempu rozvíjí své kritické postřehy o stavu současné české společnosti, jejího vztahu k Evropě, k vnitřní politice, k minulosti, k menšinám apod. Autorovy postoje jsou blízké liberalismu a pravicovému konzervativismu.