Otec Kondelík a ženich Vejvara - Herrmann, Ignát, 1854-1935 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Jeden z nejznámějších románů českého spisovatele a novináře je úsměvným žánrovým obrázkem ze života pražské měšťácké rodiny na přelomu 19. a 20. století. Pan Kondelík, mistr malířský, otec půvabné dcery, žije usedlým životem do chvíle, kdy se jeho Pepička na plese seznámí s magistrátním úředníkem Františkem Vejvarou, nadšeným ochotníkem a sokolem. Poklidný život rodiny pod patronátem mladého Vejvary se ostře změní a rodiče, kteří střeží Pepiččinu bezúhonnost, zažívají do té doby nepoznaná dobrodružství. S uměním charakterové drobnokresby, verbální a situační komikou vypodobnil autor ve své úsměvné a k lidským chybám shovívavé knížce sugestivní obraz českého maloměšťáka s jeho typickými vlastnostmi, projevy a tužbami. Kniha je navíc až do současnosti zajímavá svojí historickou věrností, s níž autor evokuje reálie i neopakovatelnou atmosféru jedné z pražských čtvrtí na konci 19. století.