V pravěkém světě - Caha, Arnošt, 1891-1935 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Příběh, který inspiroval režiséra Karla Zemana k natočení jeho slavného filmu Cesta do pravěku. Uznávaný archeolog a jeho dva synové, devatenáctiletý Jirka a jedenáctiletý Jarda, provádějí výzkum v podzemní jeskyni poblíž Macochy. Za jejich pobytu uvnitř ale prastaré balvany povolí a zatarasí vchod. Uvěznění badatelé se tedy vydávají jediným možným směrem, do nitra země. Když po mnohahodinovém, vyčerpávajícím pochodu opět uvidí denní světlo, svět kolem nich je o 500 milionů let starší. Nejvyspělejší formou života je trilobit. Ale druhý den se probudí o několik milionů let později a tím jejich putování v čase ještě zdaleka nekončí. Autor knihy je historik a tak kniha obsahuje i řadu naučných pasáží, kdy tatínek vysvětluje svým synům historické i biologické souvislosti toho, co se kolem nich právě odehrává.