Nepřítel soudruha Stalina : vzpomínky z Kazachstánu 1940–1946 - Iwanicki, Eugeniusz, 1933-2020 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Kniha vzpomínek polského spisovatele a publicisty. Autor vypráví o dětství, které strávil ve 40. letech 20. století v Kazachstánu, kam byla jeho rodina poslána do vyhnanství. Poté, co byl východ Polska zabrán v září roku 1939 Sovětským svazem, ocitly se některé skupiny obyvatel v postavení "nepřátelských či nespolehlivých sil". Právě to se stalo rodině Eugeniusze Iwanického: otec byl zatčen NKVD, matka se dvěma dětmi byla vysídlena do vzdáleného Kazachstánu. Zde prožil Eugeniusz léta 1940-1946 a po téměř padesáti letech o této etapě svého života vydal zajímavé svědectví. Vypráví poutavým stylem, ve kterém - při vší tragice - nechybí ani specifický smysl pro humor. Líčí dramatické a pro dnešního člověka téměř neuvěřitelné okolnosti těžkého života obyčejných lidí, kteří se po mnoho let nemohli vrátit do své vlasti...