Krvavý román : studie kulturně a literárně historická - Váchal, Josef, 1884-1969 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Kniha popisuje osudy španělského hraběte a jeho manželských i nemanželských dětí, schovanců a milenek, osudy plné vražd a násilností. Autor zde detailně rozebírá oblast tzv. pokleslé literatury – charakterizuje její jednotlivé žánry, líčí její formální rysy a tyto své úvahy ilustruje vlastním "krvavým románem", jehož děj paralelně probíhá s teoretickými úvahami.