Černá Pole : brněnské obrazy - Merhaut, Josef, 1863-1907 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Soubor krátkých próz brněnského autora, který patřil k významným zjevům moravského literárního života na přelomu 19. a 20. století. Čtyři krátké prózy, vydané poprvé roku 1897, přinášejí obrazy z života Brna, města, jemuž byl Josef Merhaut celoživotně věrný i co do svých literárních námětů. Kniha není totožná se stejnojmenným výborem Merhautových povídek z roku 1964.