Hřbitovní cestou - Kálal, Josef, 1879-1952 (Poezie, 2024)
Sbírka dnes již zapomenutého básníka Josefa Kálala, která byla poprvé publikována nakladatelským družstvem Máje v Praze v roce 1909. Básník Josef Kálal zasvětil téměř celý svůj život službě a kariérnímu postupu na pražském magistrátu, přesto si během tohoto zaměstnání našel čas k napsání dvou básnických sbírek. Tou první je pochmurně laděný titul Hřbitovní cestou, v němž autor za vydatného použití antické sapfické strofy medituje nad náhrobky zemřelých osob. Celá sbírka je vlastně komponována jako jakási bizarní procházka mezi hroby, kde básník spřádá pesimistické úvahy o smrti i o marnosti života a zamýšlí se nad nejrůznějšími, často i poněkud kuriózními profesemi, jež zesnulí vykonávali. V galerii těchto postav se nachází třeba provazník, šafář, ponocný či svíčková bába, ale i knihovník: „Jako orel ve mračnech, tak ty v spoustě / knih jsi býval zahalen; znal jsi všechny, / uhods, kterou vypůjčí sobě stařec / nebo zas dívka.“