Z melodií bastarda - Berdych, Kamil, 1885-1914 (Poezie, 2024)
Jediná sbírka českého anarchistického básníka, jejíž první vydání není přesně doloženo, ví se ovšem, že bylo realizováno mezi roky 1907 až 1909. Kamil Berdych nikdy nezapomněl, že vyrůstal v nuzných a ubohých poměrech. I proto mají v jeho básních silné zastoupení sociální motivy, které dokázal reprodukovat s hořkou naléhavostí a syrovou otevřeností, jež jenom umocňovala trpké životní prožitky. Neprávem opomíjený básník, z jehož díla se zachovala pouze jediná sbírka, předjímá témata, která se později stala zcela zásadními pro wolkerovskou generaci. Jeho verš upoutá silnou melodičností, v níž snaha po naplnění milostné touhy je převálcována deziluzemi a beznadějí vyplývajícími ze stavu a myšlení soudobé společnosti.