Výpravy k Já - Theer, Otakar, 1880-1917 (Poezie, 2024)
Druhá kniha poezie českého básníka, dramatika a prozaika Otakara Theera, výrazně navazujícího na modernistické literární směry, která poprvé vyšla roku 1900. Sbírka je silně inspirována tvorbou Otokara Březiny, jemuž autor věnuje i úvodní list, kterým tímto soubor zahajuje. Verše v sobě skrývají především intenzivní erotický náboj, jsou však obohaceny i o přírodní lyriku. Jedním ze základních znaků tohoto souboru se pak stává (jak ostatně předznamenává i název) básníkův zápas s jeho vnitřním stavem. Jsou to právě ony „výpravy k já", tedy do vlastní duše, v níž se odrážejí jak hluboké rozpory a neklid, tak i znechucení ze společenské situace na přelomu století.