Všemu navzdory - Theer, Otakar, 1880-1917 (Poezie, 2024)
Čtvrtá sbírka českého básníka, dramatika a prozaika Otakara Theera, kterou vrcholí a zároveň se i důstojně zakončuje jeho poezie, byla poprvé publikována roku 1916. Poslední sbírka Otakara Theera je prostoupena silným nacionalismem. Byla psána v době první světové války a tak je zcela pochopitelné, že básník se pokusil vidět svůj národ „všemu navzdory" v jiném a zcela odlišném postavení než dosud. Toto vlastenecké vzepětí je zřejmé především v autorově patrně neznámější básni Mé Čechy. Zároveň je však v celém tomto souboru patrný i jeden z hlavních znaků Theerovy poezie, jímž je vypjatý individualismus, související s konfliktem ducha a hmoty.