Postřehy a city : kniha sonetů - Tejřov, Xaver, 1866-1937 (Poezie, 2024)
Sbírka veršů téměř zapomenutého českého lyrika Xavera Tejřova, jehož nejvýraznější doménou byla snaha o bravurní zvládnutí sonetové formy. Postřehy a city obsahují básně, které Xaver Tejřov napsal v prvních dvaceti letech dvacátého století. Vznikla tak poměrně rozsáhlá sbírka, která v souvisle komponovaných sonetových oddílech obsahuje vzpomínky na dětství a mládí, rodinné verše nebo momentky z venkovského pobytu. Na autorových básních i dnes zaujme jeho úsilí o zvukomalebnost, kterým zesiloval působivost nostalgicky laděných reflexí, jež vyjadřovaly pomíjivost života, úzkostné stavy či obavy z osamělosti. Tyto melancholické akordy se stávají nepřehlédnutelnou složkou autorova díla a zároveň i erbovním znakem jeho poetiky.