Soulbuilding - Studený, Jiří, 1960- (Poezie, 2024)
Samostatný básnický debut vysokoškolského pedagoga Jiřího Studeného. Ono složené slovo v titulu sbírky Jiřího Studeného snad reflektuje autorovu snahu nechat se inspirovat soulovou hudbou a obohatit tak výstavbu duše. Tyto podněty pak autor důvtipně proměňuje ve svébytné popěvky, aforismy, legendy či fragmentární záznamy. Jeho básně jsou odrazem vnitřních světů, které v sevřené podobě z hloubi básnické imaginace tryskají na povrch, kde podávají svědectví o stavu lidské mysli i o až zběsilém životním tempu. Jsou to mnohdy nelítostné obrazy, jejichž obrysy se však rozplývají a jsou navždy odnášeny proudem větru i „dravou vodou v ulicích".