Přítelkyně - Racková, Simona, 1976- (Poezie, 2024)
Samostatná básnická prvotina současné české autorky obsahuje verše, které byly napsány a vznikaly v letech 2002-2007. Podstatná část sbírky vznikla roku 2005 a byla publikována v časopise Tvar. Autorka ji později doplnila o další verše, přičemž dbala na to, aby zachovala původní tematickou a formální podobu. I proto lze tento opus považovat za poměrně vyváženou kompozici, která se snaží přirozeným způsobem podat výpověď o životě současné moderní ženy. Racková zachycuje své obrazy spíše než bohatou metaforikou poněkud drásavým jazykem, který souzní a koresponduje s dnešní běžnou realitou. Autorčin svět je naplněn konkrétními lidskými dramaty, ústícími někdy do tragédií. K zesílení celkového účinku proto Racková často pracuje s dialogy či monologem, s útržky rozhovorů i se syrovými, jakoby náhodně vyslechnutými větami. I tato stylizace dokáže její verš posunout mnohem blíže k prozaičtější rovině, která ještě zdůrazňuje bezvýchodnost určitého konkrétního lidského údělu.