Román o Tristanovi a Isoldě - Bédier, Joseph, 1864-1938 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Prastará lidová pověst o lásce Tristana a Isoldy je jednou z nejkrásnějších památek středověké francouzské literatury. Tristan je pověřen králem, aby přivedl z Irska jeho krásnou plavovlasou nevěstu, ale při dlouhé plavbě oba mladí lidé omylem vypijí kouzelný nápoj, určený pro svatební noc Isoldy a krále, a od tohoto okamžiku jsou oba spojeni nezrušitelným poutem lásky silnější než smrt. Poetickým jazykem vyjadřuje tato legenda obecně lidský ideál, touhu člověka po absolutním citu, po lásce, která nakonec vítězí i nad smrtí. Román francouzského literárního teoretika (1864-1938) je syntézou vědecké přesnosti a tvůrčí intuice, která tuto středověkou ódu na lásku citlivě přibližuje modernímu čtenáři.