Nebe a dudy : rozmarné verše - Hašek, Roman, 1883-1919 (Poezie, 2024)
Poslední kniha dne již téměř zapomenutého básníka a prozaika Romana Haška, žijícího na přelomu devatenáctého a dvacátého století, která poprvé vyšla roku 1913. Roman Hašek nedosáhl takové literární proslulosti jako jeho bratranec Jaroslav, přesto však v jeho tvorbě rezonují prvky, pro něž i dnes stojí za připomenutí. V oblasti poezie je to především jeho lehce dekadentní styl, do něhož autor promítá své bolestné pocity, často ovšem kořeněné ironickým nadhledem. V poslední autorově sbírce opatřené podtitulem Rozmarné verše, která zároveň uzavírá jeho poměrně krátkou životní kapitolu, básník zdařile obměňuje některé baladické či pohádkové motivy a parodicky, lehkým a vtipným tónem se vyjadřuje k intimnímu či milostnému vztahu.