Lotosové zajetí - Studený, Jiří, 1960- (Poezie, 2024)
Sbírka intimní a reflexivní poezie vysokoškolského pedagoga Jiřího Studeného. Nejen soudobý svět, ale i jemné záchvěvy intenzivního citu se projevují v této sbírce Jiřího Studeného. V úvodní části (Tanec stínů) jsou patrné klopýtavé a váhavé kroky, směřující k souznění dvou těl. Konstatování, že „naše nahá těla / se rozlila / a zaplavují celý svět" se však nakonec jakoby rozplývá v pochybnostech, zda tyto variace nebyly jenom „snem roztržitého světla". Do své poezie autor rovněž promítá inspiraci pocházející z východních literatur i učení. Nalezneme zde proto svébytné haiku či sútry, jejichž ponaučení je tentokrát ukryto většinou v působivé a vtipné pointě.