Chladnou zemí - Topol, Jáchym, 1962- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Román českého autora vypráví příběh z polistopadového Terezína, kde se z bývalého a postupně do země se propadajícího koncentračního tábora snaží hrstka dobrovolníků udělat památník světového významu. Celý plán je nejprve snem několika málo původních obyvatel Terezína. Starého Leba, potomka židovské matky, který se narodil v koncentráku, několika starých babek, přežívajících jen tak tak, a prostého pasáčka koz, který je Lebovou pravou rukou. Tato nesourodá skupinka je rozhodnuta neuhnout ani o milimetr nachystaným buldozerům, které chtějí toto místo srovnat se zemí. Naopak, za každou cenu se snaží uchovat město duchů světu na očích. A proto vymyslí plán. Osloví přeživší vězně, nebo jejich rodiny, různé instituce, soukromé firmy. Do Terezína se hrnou peníze i lidé. Přijíždí tzv. hledači pryčen. Bledí studenti, pátrající po minulosti svých babiček a dědečků, jejichž životy jsou obestřeny podivnými mraky, a mladí lidé netuší proč. Jeden malý okamžik se zdá, že záchrana je možná, ale to bylo jen zdání...