Černý Petříček - Světlá, Karolina, 1830-1899 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Novela z pražského prostředí 1. poloviny 19. století popisuje příběh lidového mudrlanta, knoflíkáře, jehož osud se prolíná s osudem mladé milenecké dvojice. Dějištěm novely je někdejší Koňský trh v době, kdy byl sídlem kramářských stánků. S citem vykreslila autorka postavu samorostlého krámkaře, suverénně rozhodujícího o životě svého nemanželského bratra Františka, i postavu jeho sousedky, dobrosrdečné, ale touhou po společenském vzestupu zaslepené hostinské. V příběhu její dcery, odmítající matkou smluvený sňatek, a Františka, který zavrhne kněžské povolání, pro něž ho určil bratr, vyjádřila autorka svou představu o důstojnosti člověka a o jeho právu na svobodný rozvoj. Oba mladí lidé ve jménu své lásky odmítnou autoritu rodiny a odcházejí do světa, kde tragicky zahynou. Černý Petříček a paní hostinská, zmoudřelí tragickou ztrátou, pak společně vychovávají Františkovu osiřelou dcerku.