Sidra Noach - Novotný, David Jan, 1947- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Román českého autora odehrávající se v Praze během velkých záplav v roce 2002. Hraniční situace dává vyniknout jednotlivým charakterům. Autor vypráví nejen příběh povodní a velmi závažnou situaci tisíců obyvatel Čech, ale soustředí se především na židovské obyvatele Starého města Pražského. Několik mužů různého věku v rozpětí od patnácti do osmdesáti let se sejde souhrou náhod i díky organizaci jedné agilní členky židovské obce na Vinohradech, v židovském penzionátu pana Reicha. Zde musí přečkat nejnutnější dobu, než budou schopni vrátit se do svých domovů. Kromě vzpomínek na dávné doby útočí na muže i nejistota z budoucnosti, případně smutek nad trvalou ztrátou někoho blízkého, jehož vzpomínka se vynořila během této nezvyklé situace. Zároveň se však podaří během pár dní vytvořit křehké pouto, které muže stmelí a na které hned tak nezapomenou.