Senior Quintet : (remake) : tempo di vecchiaia : op. č. 11 - Novotný, David Jan, 1947- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Děj úsměvné novely z venkovského prostředí se odehrává po listopadové revoluci a jejími hrdiny je pět starých mužů, kteří nudě a tíživé rodinné situaci chtějí čelit díky originálnímu nápadu, jehož realizaci by jim umožnila současná tržní ekonomika. Pět různě založených důchodců se setkává pravidelně v hospodě malé východočeské vesničky, aby se společně špičkovali a postěžovali si na své rodiny. Když hrozí, že se budou muset někteří vzdát svých koníčků, dostanou nápad odkoupit zchátralý statek a udělat se pro sebe. Chtějí si zřídit seniorský penzion. Finance jsou ovšem hlavní překážkou realizace a staří pánové, poučeni nejrůznějšími ekonomickými skandály porevolučních let, se rozhodnou přijít k nim jakýmkoliv způsobem. Následuje dramatická groteska, jejíž neblahý závěr poučí aktéry o zásadách současného podnikání, ale zmařený plán na samý závěr kompenzuje paradoxní zásah náhody. Útlá knížka se s úsměvem a pochopením zamýšlí nad postavením starých lidí v rodinném i společenském prostředí a příběhem tragikomických hrdinů reflektuje i stíny současného tržního hospodářství.