Ro(c)k na vsi, aneb, obrázky z okolí českoskalického - Novotný, David Jan, 1947- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Cyklus povídek z okolí autorovy rodné České Skalice se odehrává v 80. letech 20. století. Povídkový soubor scenáristy a profesora pražské FAMU, jehož jednotlivé příběhy jsou zasazeny do reálií kraje v okolí České Skalice ve východních Čechách, je koncipovaný na způsob kalendářního cyklu. Nabízí pohled na život obyvatel několika vesnic v období tuhé normalizace, jejichž osudy jsou líčeny se shovívavým nadhledem a porozuměním. Mnohé z postav knihy mají své reálné předobrazy.