Pouti a pouta - Pazdera Payne, Petr, 1960- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Soubor krátkých reflexivních próz s tématy hledání identity, potřeby zakotvení, pocitů marnosti. Popis světa, nahlíženého z pohledu člověka žijícího spíše v minulosti než v přítomnosti, neschopného vřadit se do "normálního" života, člověka, který věčně hledá nějaký pevný bod a přitom úzkostně sleduje, jak se s postupujícím časem zavírají jeho možnosti. Texty samé ze všeho nejvíce připomínají povídky, ale velmi často balancují na hraně eseje, filozofické úvahy, básnického obrazu. Do suchého stylu prózy autor občas mísí básnickou, trochu knižní rétoriku.