Lyonský omnibus - Pazdera Payne, Petr, 1960- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Psychologická novela o hledání smyslu života od současného českého autora. Hrdina knihy, poslední ze šlechtického rodu Adlerů, je takový český Oblomov. Výjimečnost daná jeho výchovou ho vzdaluje obyčejným lidem, mezi které se nedovede zařadit. Neuspokojuje ho ani cestování, které ho dokáže zaujmout jenom na chvíli, ani snaha o rozmnožení majetku, která nakonec vyjde naprázdno, protože ani v těchto praktických věcech se hrdina naprosto nedokáže zorientovat. Na rozdíl od Oblomova však nakonec své životní východisko najde.