Nečekaný čekaný a jiné variace na staré biblické příběhy - Pazdera Payne, Petr, 1960- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Kniha reflexivních próz. Fiktivní příběhy čerpající z Bible kralické posunuté do současnosti. Autor rozvádí citáty z Bible do textů současných či fantastických. Rozmanitá témata apelují na zachování mravních lidských hodnot a hrdinství. Řetězce otázek hledají Boha a pátrají po smyslu života. V jednotlivých podobenstvích je odhalena nadčasovost biblického poselství. Dílo se vyznačuje velkou jazykovou vynalézavostí, autor uplatňuje svou schopnost klást protiklady. Meditace střídají dynamičtější výpravné úseky.