Předběžná ohledání - Pazdera Payne, Petr, 1960- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Soubor dvaceti dvou civilně existenciálních povídek ze současnosti, které vynikají neobyčejnou tematickou různorodostí. Povídky nemají nějaké jednotící téma, čtenář má spíše pocit, že autor říká, co mu na jazyk přinesla ta která životní situace. A k samotné formě povídky se staví podobně uvolněně - zdá se, že by se tu těžko našly dvě podobné. Svoji inspiraci hledá všude - v hospodách, na procházce, na přednášce atd. Autor se ani tak nesnaží o pochopení a vylíčení lidských příběhů jednotlivých aktérů svých situací (aktérů, u kterých zřetelně cítíme, že měli svůj reálný předobraz), více se nechává vést svými výklady a představami a postavy využívá spíše k dokreslení nějaké filozofující myšlenky. Hlas vypravěče ovšem není nijak strnule vážný; jeho zadumanost je příjemně naředěná svéráznou veselou skepsí.