Truhlářská sonáta - Novotný, David Jan, 1947- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Rozsáhlá povídka Truhlářská sonáta ukončuje volnou trilogii próz zasazených do krajiny kolem České Skalice ve východních Čechách. Jedná se tu o komorní příběh několika obyvatel vsi Lípová, mezi nimiž dominuje postava místního truhláře Emila Šavrdy, zručného, fortelného řemeslníka a především bezelstného a dobrého člověka. Na pozadí každodenního života obyvatel malé vsi je tento dvoumetrový habán s čistým srdcem konfrontován s několika postavami ze svého okolí.