Židé a židovství v české literatuře 19. století. - Donath, Oskar, 1882-1940 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Studie literárního historika a pedagoga se zabývá židovskými motivy, které byly použity v klasické české literatuře 19. století. Autor sleduje některé biblické motivy, objevující se v díle Julia Zeyera či Jana Nerudy. Všímá si také postavy Ahasvera, jenž byl například zpracován v podání obrozeneckého básníka V. B. Nebeského, v neposlední řadě se pak zamýšlí i nad samotným pojetím židovského národa, které bylo zmíněno třeba v pracích Svatopluka Čecha, V. K. Klicpery, ponejvíce pak v textech Jaroslava Vrchlického. Stranou nezůstávají ani pražské židovské motivy, jimiž se zabýval ve své době populární spisovatel historických románů Josef Svátek.