Poezie : (2004–2011) - Mikuš, Filip, 1983- (Mikuš, Filip, 1983-. Sebrané spisy, 2024)
První svazek Sebraných spisů Filipa Mikuše mapuje autorovu básnickou tvorbu z let 2004–11. Od prvotní kvazibásnické „sbírky 11 bludných návodů a cvičení“ Eventuality (jejíž název poukazuje na souvislost s výtvarně-uměleckými „events") pokračuje sbírkami pojednanými v tradičně uzavřených formách (Světlomil za drátem, Břichomluv! a slabostizpytné torzo Chvíle s harpyjí), jež se postupně konfrontují s veršem volným (Meditace slizké a jiné, Osobní odpad) nabývajícím nakonec vrchu v poslední zařazené sbírce Zatvrzelý měkkýš. Mimo sedmero komponovaných sbírek obsahuje svazek i „automatickou poemu" Chrst! Kniha nabízí ucelený pohled na osm let tvůrčího vývoje Mikušova básnického díla, které vedle smyslu pro bizarní metaforiku, metafyzické vzněty a schopnosti nalézat ve slovních hrách hlubší významy nepostrádá ani formální vybroušenost, která spolu s humorem poskytuje základ pro umělecké uchopení světa v novém řádu. Nakladatelská anotace.