Vasarelyho kříž : pisoidně realistický román - Novotný, David Jan, 1947- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Román zachycuje životní osudy obyvatel českého maloměsta na počátku 21. století. Klidné prostředí Městečka nad Labem rozruší příjezd dvacetileté Aničky, vracející se po delší době domů z pobytu v psychiatrické léčebně. Musela se zde podrobit terapii po šoku, který utrpěla, když byla před pěti lety znásilněna. Osiřelá dívka má už jen prastrýce, židovského promítače a majitele fotoateliéru. Ve stejnou dobu se ve městě shodou okolností objeví záhadný muž, jehož si stále traumatizová Anička ztotožní s pachatelem a postřelí jej. Opět se ocitá v ústavu a neznámý člověk bez dokladů je v bezvědomí odvezen do nemocnice. Tato dramatická událost tvoří jen jednu část z mozaiky často bizarních příhod dalších maloměstských postaviček. S humorným nadhledem autor vykresluje různé povahy a charaktery s využitím stylizovaného jazyka prvorepublikové prózy i četných odkazů na známá literární díla.