Pavilon Balast - Kravál, Teodor, 1991- (Poezie, 2024)
Básnická prvotina současného českého autora, člena umělecké skupiny Pohrabáč, se zamýšlí nad mezilidskými vztahy, v nichž se odrážejí neměnné životní návyky, precizně odpozorované z jednotvárného maloměstského prostředí. Básník Radek Fridrich hodnotí tuto sbírku i poezii talentovaného českého autora tímto způsobem: "Teodor Kravál jde v tradici pozorovatele, milovníka malých absurdit, nebojí se však i závažnějších témat, jako je odchod, rodina, smrt, zklamání či erotika. Ačkoliv v jeho textech často probleskne ironie a černý humor, jejich celkový účinek je vážný. Básník se svým subjektům nevysmívá. I když chce být trochu cool, je citlivý a křehký, přičemž jeho lexikální výrazivo, básnické střelivo je lakonické, prosté, nemetaforické, v tradici kolářovské a možná i kainarovské. Některé básně na mě působí vyloženě bluesově, smutně, modře a to je dobře."