Listy mrtvému příteli - Kovárna, František, 1905-1952 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Soubor esejů, reflektujících dobu nacismu a války, které významný český výtvarný kritik koncipoval jako dopisy příteli, padlému v řadách německé armády. Jsou to v podstatě jakési očišťující dopisy, které paradoxně neočišťují pisatele, nýbrž spíše adresáta, jenž je však již nenávratně na druhém břehu, mrtvý, padl někde jako německý voják na východní frontě za Rostovem. František Kovárna potřeboval napsat tyto fiktivní dopisy, aby se svým způsobem vyrovnal nejen se smrtí přítele, ale především s jeho proměnou, s jeho odcizením.