Šahrazád a král - Brdečková, Tereza, 1957- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Komplikovaný příběh tří generací žen jednoho rodu, poznamenaný vnějšími událostmi dvacátého století. Portréty jednotlivých protagonistů jsou řazeny zdánlivě bez souvislosti časové i dějové - jediným spojovacím článkem je druhá rovina románu - orientální zahrady a příběh Šahrazád a jejího krále. K průniku obou světů dochází nečekaně prostřednictvím orientálního motivu na šátku či prstenu děda Františka. Stavba románu se podobná mozaice (mění se i gramatický čas), z jejichž jednotlivých úlomků se v závěru přece jenom vyloupne ústřední motiv - příběh Sylvy, její matky a problematická a složitá postava disidenta Cyrila. Autorka velmi přesvědčivě zachytila atmosféru normalizace, disentu i zmatky a rozčarování 90. let.