Listy Markétě : novely o tajemství - Brdečková, Tereza, 1957- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Soubor šesti povídek české autorky, jejichž děj je zasazen do minulosti i poměrně nedávné současnosti. První nejrozsáhlejší povídka uvede čtenáře do šedesátých let dvacátého století. Autorka vypráví příběh mladé ženy, která podléhajíc veliké lásce, bere si staršího muže, se kterým má dítě. Její život se však za poměrně krátký čas stane peklem. Muž Markétu psychicky týrá, ta po čase emigruje do zahraničí, dospívající dcera zůstává s otcem. Drama vrcholí v devadesátých letech, kdy se do celého příběhu naplno zapojí již dospělá Markétina dcera Dora. V dalších příbězích jsou hlavními hrdinkami především osamělé ženy, které svádějí boj se sebou samými, se svou melancholií. Posledním příběhům dominují historické Čechy a Itálie.