Alhambra - Brdečková, Tereza, 1957- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Román české autorky, která na dějinných zvratech jedné rodiny ukazuje osud celého Československa od jeho vzniku takřka do dnešních dnů. Gabriel Kočka je velmi talentovaný a jemný muž, žijící ve svých fantaziích a jiných světech. Jeho blízcí jej samozřejmě zajímají, nesmí však příliš ovlivnit jeho svobodu a rozlet. Autorka dává nahlédnout do osudu jedné rodiny i jejích předků, kterým významným způsobem zasáhly do osobních životů bouřlivé dějiny 20. století. Do popředí se také dostává díky hlavnímu hrdinovi tradice českého loutkářství a animátorská tvorba a v "převleku" kino Ponrepo. Román je citlivou přehlídkou charakterů, velkých lásek i nepochopení vně rodin napříč generacemi.