Romeo, Julie a tma - Otčenášek, Jan, 1924-1979 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Poutavá novela o tragické lásce mladičké Židovky a českého studenta za nacistické okupace. Dívka, která prchá před transportem do koncentračního tábora, nachází u studenta dočasný úkryt a oba mladí lidé se do sebe zamilují. Jejich několikadenní láska, plná starostí o budoucnost a strachu, brzy násilně a tragicky končí dívčinou smrtí. Kniha působivě vyjadřuje tíživou atmosféru doby, která drasticky zasahuje do myšlení i jednání hrdinů a v zárodku ničí jejich přirozenou touhu po plném a jasném životě.