Ztracený obzor - Hilton, James, 1900-1954 (Městská knihovna v Praze, 2025)
Napínavý příběh z exotického prostředí o svobodné vůli člověka zvolit si svůj osud a svou představu štěstí. Píše se rok 1931. Mezi bílými obyvateli, jež je třeba evakuovat ze vzbouřeného Bakulu, je i čtveřice pasažérů, která odlétá speciálním letadlem. Po startu je však letadlo uneseno - záhadný pilot místo k Péšávaru zamíří do tibetských velehor. Nedobrovolné dobrodružství končí šťastnou náhodou: pilot po nouzovém přistání zemře, oni se dostanou do nedalekého kláštera Šangrí-la na svahu zasněžených velehor. Pro několik desítek obyvatel lámaserie je Šangrí-la pozemským rájem. Připadá tak i čtveřici poutníků - ovšem jen než zjistí, že odsud není úniku. Lámové zde žijí oproštěni od vazeb s vnějším světem. Neplatí zde dokonce ani zákony času a biologického stárnutí, lámové se dožívají neuvěřitelně vysokého věku. Přijmou-li nově příchozí jejich způsob života, mohou časem i oni dosáhnout takového vnitřního míru. Na skutečnost, že se stali zajatci, reaguje každá z postav po svém.